Heb je altijd al de wens en ambitie gehad om professioneel coach te worden of wil je meer coaching vaardigheden in je functie integreren? Er is een ontzettend groot aanbod van opleidingen die jou hierbij helpen. Maar hoe vind je nou de opleiding dat bij jou past? Dit is natuurlijk erg lastig, maar onderstaande tips helpen je bij het kiezen van een passende opleiding tot coach!
Welk soort coaching kies je?
Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat voor soort coaching opleiding je wilt volgen. Als je dat namelijk helder hebt, is het kiezen van de bijpassende opleiding al een stuk makkelijker. Wil je bijvoorbeeld een teamcoach worden of ben je meer het type dat een wandelcoach wil worden? Zorg dat je eerst dit helder krijgt!
Coaching is een veelzijdig beroep
Houd rekening met het feit dat coaching een veelzijdig beroep is. Je moet namelijk goed luisteren, samenvatten, doorvragen, analyseren, verschillende invalshoeken bedenken en vervolgens in actie komen met de deelnemer(s). Wanneer je vermoedt dat je één van deze eigenschappen onvoldoende beheerst, is het raadzaam om jezelf eerst te ontwikkelen.
Structuur in je gesprekken
Structuur is één van de belangrijkste kenmerken van een goede coach. Houd je er echter niet te krampachtig aan, maar zie het meer als een leidraad. Gebruik hiervoor de GROW-methode. GROW staat voor; Goal, Realities, Options en Will. Je kijkt dus eerst naar het doel van de coaching en de actuele situatie. Vervolgens doe je onderzoek naar wat de opties zijn en op basis daarvan trek je een conclusie. De persoon die gecoacht wordt speelt hierbij een belangrijke rol; hij reflecteert, toont inzicht, maakt keuzes en gaat aan de slag.
Luisteren, Samenvatten en Doorvragen (LSD)
De beste coaches hanteren de LSD-formule. De LSD-formule staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. De kracht van een coach is dat je de mensen niet vertelt wat ze wel of niet moeten doen, maar dat je ze ondersteunt zodat ze zelf antwoorden vinden. Dit doet een coach door veel vragen te stellen, maar ook door goed door te vragen. Luisteren (laat de persoon zo veel mogelijk zelf vertellen), Samenvatten (controleer of je alles goed hebt begrepen) en Doorvragen (stel op basis van wat je hebt ontdekt de volgende vraag).
Coaching is geen talent!
Sommige mensen hebben van nature het talent om het beste in mensen naar boven te brengen. Maar coachen is te leren! Natuurlijk zijn je persoonlijke eigenschappen heel belangrijk, maar veel principes en vaardigheden leer je door te oefenen. Dus wil jij een coach worden? Dan is het belangrijk dat je je volledig inzet!
Voor meer over coaching en meer, kijk op https://www.coachacademie.nl/