Het kan zijn dat je een factuur moet maken zonder dat er btw in rekening wordt gebracht. Dit noem je btw verleggen. Er is dus sprake van btw, alleen wordt dit niet in rekening gebracht. Wil je graag een factuur maken zonder BTW in rekening te brengen? In deze blog vertellen we je aan welke eisen de factuur moet voldoen en hoe je dit factuur het best kan maken.
Wanneer mag je een factuur maken zonder BTW?
Het is niet altijd toegestaan om een factuur zonder btw te maken. Er zijn een aantal situatie waarin dit wel mag. Het is toegestaan wanneer je een factuur naar een bedrijf uit een ander EU land stuurt. Dit bedrijf moet wel een geldig btw nummer hebben. Maar het is ook toegestaan voor Nederlandse bedrijven met geldig btw nummer die een speciale regeling hebben. Denk bijvoorbeeld aan een ‘onderaannemersovereenkomst’ in de bouw.
Bedrijven die vrijgesteld zijn van btw, kun je altijd terug vinden op de site van de Belastingdienst. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de verlegde btw. Het is daarom verstandig om goed van tevoren uit te zoeken of het bedrijf waarnaar je de btw verlegd hier wel voor in aanmerking komt. Als je twijfelt raadde we aan om het te checken bij de Belastingdienst.
Hoe maak je een factuur zonder BTW?
Een factuur maken zonder btw is dankzij online boekhoudtools een stuk eenvoudiger geworden. Daarnaast voorkomt het gebruik van een online tool dat je wellicht een fout maakt. Een online boekhoudtool zoals WeFact herkent namelijk gegevens. Zo wordt het land van de klant en het btw nummer gecheckt. Vervolgens word de btw automatisch verlegd.
Het verlegde btw-bedrag wordt direct verwerkt in je administratie, zodat je een compleet overzicht hebt voor de btw-aangifte. Het is wel belangrijk om in de btw-aangifte de omzet waarvan de btw verlegd is, apart te vermelden.
Of je nu wel of niet gebruik maakt van een online tool, er zijn twee eisen waaraan jij je moet houden. Ten eerste moet er vermeld staan dat het btw verlegd is en ten tweede moet een geldig btw nummer op de factuur staan. Dit is namelijk wettelijk verplicht.