Een auto zakelijk importeren klinkt dan wel een eenvoudige zaak, toch komt er heel wat bij kijken. De voordelen van een wagen naar Nederland importeren zijn echter uitgebreid, en het is dan ook de moeite waard. Een overzicht van wat je allemaal moet doen om zakelijk een auto importeren eenvoudiger én wettelijk te maken, is hier dan ook van toepassing!
1. Het budget bepalen
Voor je een wagen importeert is het natuurlijk belangrijk je budget te bepalen. Iedereen droom van de allernieuwste Audi, maar daar heb je natuurlijk heel wat geld voor nodig. Het invoeren van een wagen naar Nederland kost geld, en het is dan ook belangrijk hier rekening mee te houden bij aankoop!
2. Een goede wagen zoeken
Het is aangeraden een auto online te zoeken, aangezien je dan een groter aanbod hebt én gemakkelijker goede auto’s vindt. Als je daarbij ook nog eens de taal spreekt van het land in kwestie, dan kan je zelfs op nationale websites gaan zoeken. Natuurlijk bestaan er ook verscheidene Nederlandse websites waar je het aanbod aan wagens van een ander land kan vinden.
Als je toch nog meer informatie wil over een wagen in het buitenland, dan kan je altijd afspreken met de verkoper om een proefrit te maken. Doe dit echter enkel als je bijna zeker bent dat de wagen in kwestie naar wens zal zijn, anders is het zonde van de verloren tijd!
3. Informatie opzoeken over het autoverleden
Voor je dan effectief de wagen koopt, is het eveneens belangrijk te weten wat de geschiedenis ervan is. Zo is het de moeite waard om de kilometerstand te controleren, of de auto betrokken is geweest bij een ongeval, schade heeft opgelopen, enzovoort. Dit kan eenvoudig door middel van een controle van de chassis, een overzicht van de autogeschiedenis of een autokeuring!
4. Rekening houden van de bruto- en nettoprijs
Als je een wagen zakelijk importeert, dan betaal je BTW in het land van afkomst. Het is dan ook belangrijk de nettoprijs op te zoeken en te onderhandelen. Het is een voorwaarde dat de auto zonder BTW wordt geleverd, aangezien het om een zakelijke aankoop gaat. Het andere land exporteert dus als het ware. In Nederland moet je ook BTW betalen, maar die kan je terugkrijgen als je het aangeeft op de inkomstenbelasting!
5. De aankoop doen
En dan natuurlijk de belangrijkste stap: de wagen effectief aankopen! Zodra je weet wat je in de kuip hebt en niet langer twijfelt, is het gewoon een kwestie van de sprong te wagen. Je kan eventueel een aankoopkeuring laten doen om te weten of de auto wel echt de moeite waard is, maar zodra daar geen onduidelijkheden meer over bestaan kan de aankoop afgerond worden!
6. De auto importeren naar Nederland
Meestal is het niet toegelaten om de wagen rechtsreeks naar Nederland te rijden. Als je echter een import kentekenplaat gebruikt, of de wagen vervoert op een trailer, dan vormt dit geen enkel probleem. Ook kan je ervoor kiezen om de wagen door een gespecialiseerd importbedrijf te laten vervoeren.
Eigenlijk heeft dit te maken met de verzekering van de wagen en de naamtoekenning. Het is immers vereist dat je inwoner bent van het land als je een kenteken plaat wil laten plaatsen. Het is dus pas mogelijk om de wagen over te schrijven naar je verzekering, als hij een RDW nummerplaat heeft!
7. De import organiseren
- De wagen laten keuren door RDW
- De belastingaangifte doen
- Een nummerplaat aanvragen
- Een verzekering afsluiten
Daarbij moet je eveneens de motorrijtuigenbelasting betalen, ofwel doe je dit zelf, ofwel laat je het doen door een importbedrijf.
Een wagen zakelijk importen: de moeite waard!
Een auto zakelijk importeren biedt hoe dan ook tal van voordelen: het aanbod is uitgebreid, en vaak kan je een wagen voor een lagere prijs krijgen. Onderneem bovenstaande stappen en de aankoop van een buitenlandse wagen wordt nog zoveel aangenamer en lonender!
Naar boven