Verschillende zaken, waaronder zeker ook de komst van het internet, hebben ervoor gezorgd dat mensen tegenwoordig steeds vaker geconfronteerd worden met zorgen met betrekking tot hun privacy. Deze zorg bestaat niet alleen bij consumenten, maar ook bij de overheid. Mede omwille van deze reden hebben verschillende overheden er dan ook ondertussen voor gekozen om het gebruik van een zogenaamde privacy verklaring te verplichten. Door middel van een dergelijke verklaring wordt er door bedrijven duidelijk gemaakt aan consumenten op welke manier ze hun privacy gevoelige informatie verwerven en uiteindelijk ook gaan gebruiken. Wil jij graag meer ontdekken over dit type van verklaring? Lees dan vooral even snel verder!
Wat is een privacy verklaring eigenlijk precies?
Een privacy verklaring is als het ware een soort van overeenkomst waarin wordt opgenomen welke verschillende vormen van informatie er mag worden verzameld en welke niet. Vroeger was het zo dat het eigenlijk voor bedrijven haast onbeperkt mogelijk was om privacy gevoelige informatie van haar (potentiële) klanten te verzamelen en bovendien ook op te slaan. Daar wilden overheden graag verandering in brengen en dus heeft men ervoor gekozen om een privacy verklaring in te voeren.
In die verklaring moet onder meer worden opgenomen welke informatie er wordt verzameld, hoe ze wordt verzameld en waarvoor ze zal worden gebruikt. Ook eventuele partijen waarmee de informatie kan worden gedeeld dienen te worden aangegeven. Is het voor jou niet helemaal duidelijk wat de inhoud van je privacy verklaring nu precies moet zijn? Dan kan het altijd interessant zijn om even contact op te nemen met een jurist.
Hoe belangrijk is ze vandaag de dag?
Een privacy verklaring is tegenwoordig niet alleen zeer belangrijk, daarnaast moet je er rekening mee houden dat ze ook veelal is verplicht. In Europa is het bijvoorbeeld zo dat de zogenaamde GDPR-wetgeving ervoor heeft gezorgd dat er te allen tijde een privacy verklaring voor handen dient te zijn. Bovendien is het zelfs zo dat er aan websites en webwinkels in bepaalde gevallen toestemming dient te worden gevraagd om bepaalde data te mogen verzamelen. Wordt deze toestemming dan uiteindelijk niet verleend door de gebruiker, dan zorgt dat ervoor dat er niet mag over worden gegaan tot het verzamelen van de vereiste, privacy gevoelige informatie. Doe je dat toch? Dan kan dat jou als bedrijf in de praktijk behoorlijk wat vervelende problemen opleveren. Het spreekt voor zich dat je dit bij voorkeur graag zal willen proberen te vermijden.
Integreer je privacy verklaring in je website
Het is in de praktijk altijd belangrijk om te kunnen verwijzen naar de aangeboden mogelijkheden aan (potentiële) klanten om de inhoud van de opgestelde privacy verklaring te kunnen bekijken. Het is op tal van verschillende manieren mogelijk om deze inhoud kenbaar te maken aan derden. Eén van de verschillende opties waarover je op dit vlak beschikt is de integratie van een privacy verklaring in de website waarover je beschikt. Dit doe je niet alleen met de privacy verklaring, maar ook met bijvoorbeeld de algemene voorwaarden die je hebt. Zorg er hoe dan ook altijd voor dat er geen discussie kan ontstaan over de inhoud van de privacy gerelateerde verklaring. Op deze manier kunnen heel wat vervelende problemen immers worden voorkomen.
Meer tips? Kijk hier of bij Online privacy beschermen.