Je begint meer en meer te dagdromen over het hebben van je eigen zaak. Je slaapt ermee en je staat ermee op. Je probeert het uit je gedachten te zetten, maar tevergeefs. Tijd om die gedachten in daden om te zetten dus! Hieronder enkele tips over hoe je dat het beste aanpakt.
Financiële voorbereiding
Bij het oprichten van je eigen bedrijf komt heel wat financiële rompslomp kijken, het is niet altijd makkelijk om te weten hoe je dit het beste aanpakt. Zoals bijvoorbeeld hoe neem je een belastingadviseur in de hand lees hieronder enkele tips!
Overweeg om een incassobureau in te schakelen
Als ondernemer zal je jammer genoeg ook te maken krijgen met onbetaalde facturen, om die reden kan het handig zijn om een incassobureau in te schakelen. Zij zorgen er dan voor dat alles netjes betaald wordt. Rekeningen op tijd betalen is niet enkel noodzakelijk voor je klanten, maar ook voor jou! Als je het moeilijk vindt om een overzicht te behouden dan kan je nog altijd iemand inschakelen om voor jou je te betalen zoals bij factoring het geval is.
Ook een boekhouder kan een grote hulp zijn
Het makkelijkste als beginnende zelfstandig is om de hulp in te schakelen van een boekhouder. Een boekhouder houdt dan een overzicht over je financiële toestand en zorgt ervoor dat je hier en daar een centje kunt uitsparen. Een boekhouder kost zelf wat geld, maar dat is hij (of zij) zeker meer dan waard!
Hou altijd wat geld opzij van je zuiver inkomen
Als zelfstandige bouw je geen rechten op van pensioen, dat moet je dus zelf doen. Het is dus handig om een bepaald bedrag per maand opzij te houden om je pensioen te verzekeren. Tegenwoordig bestaan er wel instanties die zelfstandige helpen met geld voor hun pensioen opzij te zetten. Informeren is dus erg belangrijk!
Juridische voorbereiding en verzekeringen
In vele gevallen kan het raadzaam zijn om een aantal verzekeringen af te sluiten bij aanvang van je zelfstandige activiteit. Denk daarbij aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en eventueel een autoverzekering. Er zijn zeker nog meer verzekeringen mogelijk, maar veel hangt af van de job die je zult uitvoeren. Ook hier geldt dus: op voorhand informeren is essentieel! Denk naast verzekeringen ook eens aan vergunningen. Voor sommige beroepen moet je bepaalde diploma’s of getuigschriften kunnen voorleggen en als je bepaalde producten verkoopt heb je soms licenties nodig.
Het loont de moeite om na te gaan welke voordelen een zpp’er heeft. Denk bijvoorbeeld aan een tankpas, of korting bij een pakket verzekeringen.
Vergeet de marketing niet
Marketing is erg belangrijk als je wilt dat je zaak succesvol wordt. Goede marketing begint natuurlijk met een goede site, hierin mag je gerust wat investeren want een goede site brengt zeker op! We zijn natuurlijk niet allemaal computer genieën en woordtovenaars, gelukkig dat er webdesigners en copywriters zijn die je maar al te graag zullen helpen! Wees wel zorgvuldig met het uitkiezen van de juiste creatievelingen, je site wordt namelijk je visitekaartje en daarom is het belangrijk dat je site met zorg gecreëerd wordt!