Ben jij van plan om binnenkort bij jouw thuis te verbouwen? Dan heb jij een flinke klus voor de boeg, waarbij je je goed moet voorbereiden. Behalve de klus an sich, zijn er namelijk een aantal punten waar je rekening mee moet houden, voordat je kunt beginnen. Denk hierbij aan het opvragen van een bouwvergunning of het inlichten van de buren. Toch zijn er nog meer cruciale punten die je niet mag vergeten. Ben jij benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder!
Tip 1: bespreek jouw plannen met de gemeente
Per gemeente kunnen wet- en regelgeving verschillen. Het is altijd zeer aan te raden, om jouw plannen vooraf met de gemeente te delen. Er kunnen vanaf daar namelijk makkelijker vervolgstappen gemaakt worden.
Bestemmingsplan van de gemeente
Iedere gemeente heeft een bestemmingsplan per regio. In het bestemmingsplan legt de gemeente vast, wat er met de ruimte in de gemeente mag gebeuren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de bouw van woningen of kantoorruimte. Jouw persoonlijke bouwplannen, moeten in moeten wel in hetzelfde straatje vallen, als het bestemmingsplan.
Welstandseisen van de gemeente
De welstandseisen zijn een norm vanuit de gemeente, waar je rekening mee moet houden met jouw bouwplannen. De welstandseisen, maken namelijk inzichtelijk of bijvoorbeeld het uiterlijk van de woning, past bij de omgeving. Een moderne uitbouw kan bijvoorbeeld geweigerd worden, als de rest van de woningen klassiek zijn.
Tip 2: het deponeren van het bouwafval
Wanneer je thuis gaat verbouwen, zal dat een hoop puin met zich meenemen. Om de bouwplaats veilig te houden, moet dit afval gedeponeerd worden. Dit kun je op twee manieren doen; je brengt het bouwafval zelf weg of je huurt een bouwafval container.
In eerste instantie, lijkt het goedkoper om de puin zelf weg te gooien, maar dat gaat eigenlijk alleen maar op als het een kleine verbouwing is. Bij een grotere verbouwing, zal je namelijk een aanhanger moeten huren of een bus, om al het afval in te kunnen vervoeren. De dagelijkse extra benzinekosten die daarbij komen kijken, kunnen flink oplopen. Tot slot, zal je ook moeten betalen om het bouwafval te mogen storten.
Wanneer je een bouwafval container inhuurt, elimineer je direct bovenstaande problemen. Wanneer de container vol is, wordt deze namelijk voor jou geleegd en hoef je ook geen factuur te verwachten voor het storten. Deze kosten zijn namelijk al ingedekt voor je.
Tip 3: specialisten werken altijd onder een keurmerk
Er bestaat een grote kans dat jij voor de verbouwing een aannemer moet inhuren of je moet gebruik maken van een andere specialist, zoals een loodgieter. Wanneer je onderzoek doet naar een geschikte bouwspecialist, zul je ontzettend veel keuze krijgen. Maar welk bouwbedrijf is voor jou de geschikte? Je wilt immers niet belazerd worden.
Het is in dit geval raadzaam, om dan een specialist in te huren die een keurmerk heeft. Het keurmerk geeft namelijk de garantie, dat het een bedrijf is met de juiste kwaliteiten en veel ervaring heeft in het vak. Er zijn in de bouw verschillende keurmerken te vinden. Zoek op welke keurmerken horen, bij de klus waar je hulp voor nodig hebt.
Kijk hier voor meer info.