Als je zelf ondernemer bent, dan kun je erover meepraten: belasting betalen. Als ondernemer heb je te maken met een aantal soorten belasting. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze belastingsoorten? En wanneer moet de belasting betaald worden? In dit artikel vind je een overzicht met de belangrijkste belastingsoorten voor ondernemers.
Belasting voor ondernemers
Misschien ben je net begonnen met je ondernemen of misschien ben je al een tijdje bezig. In beide gevallen kun je er niet aan ontkomen: belastingen. Aan het einde van het jaar krijg je bericht van de Belastingdienst dat je belasting moet betalen. Zelf was je in de veronderstelling dat je al belasting had betaald, waarom krijg ik nu dan nog een brief?
Al die verschillende belastingen kunnen best verwarrend zijn. Daarom hebben we alle belastingen voor ondernemers op een rijtje gezet. Zodat jij precies weet welke belastingsoorten jij als ondernemer kunt verwachten, en precies weet waarom en wanneer ze betaald moeten worden. De belangrijkste vormen van belasting zijn de drie onderstaande:
Inkomstenbelasting
Inkomstenbelasting (IB) betaal je jaarlijks en dit heeft betrekking op de inkomsten van het afgelopen jaar. Dit is onderverdeeld in drie boxen:
- Box 1: belasting inkomen uit werk en woning
- Box 2: aanmerkelijk belang
- Box 3: sparen en beleggen
Elke box kent een ander tarief. Hoe meer inkomsten je hebt, hoe hoger het belastingpercentage is. Aangifte inkomstenbelasting doe je jaarlijks vóór 1 mei in het daaropvolgende jaar. Als startende ondernemer kun je gebruik maken van verschillende belastingvoordelen en kortingen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Het is zeker moeite waard om uit te zoeken of dit relevant is voor jou.
Omzetbelasting
Omzetbelasting is eigenlijk gewoon hetzelfde als btw. Het is de belasting die je betaalt over de omzet. Je kunt de omzetbelasting per maand, kwartaal of per jaar betalen. Kosten die je hebt gemaakt voor zakelijk doeleinden mag je hiervan aftrekken.
Vennootschapsbelasting
Vennootschapsbelasting betaal je alleen als jouw onderneming een B.V. of N.V. is. Je draagt dit jaarlijks af aan het begin van het volgende jaar. Laat je dit via een accountant lopen, dan kun je hier uitstel op vragen. Vennootschapsbelasting is wat complexer dan de bovenstaande belastingsoorten. Je hebt te maken met veel verschillende eisen. Wil je hier meer over weten? Een boekhouder in Amstelveen kan jou hiermee helpen. Ook als je jouw inkomstenbelasting en omzetbelasting aan een professional wilt overlaten, kun je bij een boekhouder terecht. Zodat jij jezelf als ondernemer op andere zaken kan focussen.