Historisch gezien is Nederland een plaats geweest waar mensen zijn gekomen om te ontsnappen aan vooroordelen en intolerantie en is nu cultureel divers. Hoewel het land de wereldhandel niet meer domineert, blijft het sterk binnen de EU en staat het bekend om zijn lage werkloosheid en stabiele economie.
Nederland Landengegevens:
Land: Nederland
Hoofdstad: Amsterdam
Bevolking: 17,440,001
Parlementaire constitutionele monarchie: Koningin Máxima en minister-president Mark Rutte
Munteenheid: Euro (de gulden is op 1 januari 1999 vervangen door de euro)
Type regering: Parlementaire constitutionele monarchie
Nederland heeft de 7e grootste economie in de Euro-zone en heeft een particulier vrije-marktsysteem voor de handel met het buitenland. Rotterdam is de 2e grootste stad van Nederland en blijft de grootste haven van Europa.
Er zijn 12 provincies in Nederland:
- Zuid-Holland
- Noord-Holland
- Utrecht
- Limburg
- Noord-Brabant
- Gelderland
- Overijssel
- Flevoland
- Groningen
- Zeeland
- Friesland
- Drenthe
Nederlandse Gouden Eeuw
De 17e eeuw wordt gezien als het hoogtepunt van de Nederlandse cultuur en wordt de Nederlandse Gouden Eeuw genoemd. Het Nederlandse volk werd onafhankelijk van de Spaanse koning tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). In deze periode werd de Republiek der Nederlanden opgericht, die welvaart en kansen bracht aan de Nederlandse bevolking. Hoewel het maar een eeuw duurde, ging dit tijdperk het Verenigd Koninkrijk vooraf en leidde het tot wereldwijde suprematie in handel, kunst en andere industrieën.
De Nederlandse handel floreerde in de 17e eeuw door zijn strategische ligging in Europa als zeehaven aan de Noordzee, gecombineerd met zijn maritieme geschiedenis. Amsterdam was het meest centrale handelscentrum op wereldniveau tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw. De bloeiende economie tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw leidde tot architectonische expansie en de mogelijkheid om de kunsten te verkennen.
Verenigde Oost-Indische Compagnie
Hoewel de Verenigde Oost-Indische Compagnie het meest bekend is als de eerste onderneming die aandelen uitgaf en als verbindingsschakel tussen handelaren uit de hele wereld, mogen de culturele effecten ervan niet worden genegeerd. De Verenigde Oost-Indische Compagnie werd een van de eerste multinationale ondernemingen en beïnvloedde de culturen waarmee zij in wisselwerking stond.
Veel van de landen die momenteel Nederlands spreken buiten Nederland werden beïnvloed door de cultuur die de handelaren van de Verenigde Oost-Indische Compagnie hen brachten. In een aantal regio’s in West- en Zuid-Afrika bijvoorbeeld wordt een dochtertaal van het Nederlands gesproken, het Afrikaans. De Kaap-Hollanders die zich in West- en Zuid-Afrika hebben gevestigd, zijn afstammelingen van Europese immigranten die in de 17e eeuw ontrouw waren aan Europa, en spreken ook Nederlands.
Internationaliteit in Den Haag
Amsterdam is de hoofdstad van Nederland, maar in Den Haag zetelen de Nederlandse regering, het parlement, de Hoge Raad en de Raad van State. Den Haag is ook de vierde grote VN-vestigingsplaats na New York, Genève en Wenen. Den Haag biedt onderdak aan meer dan 150 internationale organisaties, met name het Internationaal Gerechtshof (ICJ), het Internationaal Strafhof (ICC), het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië (ICTY) en de Kamer van Beroep voor het Internationaal Straftribunaal voor Rwanda (ICTR). Den Haag speelt al sinds 1899 een belangrijke rol in de internationale politiek, gericht op vrede en recht, en is de vestigingsplaats geworden van het internationale rechtssysteem van de wereld.
Vandaag de dag is Nederland nog steeds een natie met een diverse taalkundige achtergrond en een sterke geschiedenis. Het is niet ongewoon dat inwoners van het land Nederlands spreken en daarnaast een of twee andere talen vloeiend spreken. De Nederlandse taal blijft populair in gebieden buiten Nederland vanwege de geografische reikwijdte die de Verenigde Oost-Indische Compagnie eeuwen geleden had.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Vertaalbureau Den Haag