Het nieuwe jaar is begonnen, als het goed is is alles van afgelopen jaar afgerond en is het nu dus tijd om nieuwe doelen te stellen. Elk jaar worden de doelen hoger en gaat de baas er vanuit dat er vooruitgang geboekt gaat worden. Maar als de doelen hoog zijn en de werkdruk toe neemt, hoe zorg je er dan voor dat je werknemers niet gaan leiden onder deze druk? Zowel de werkgever als de werknemer kunnen verschillende dingen doen om ervoor te zorgen dat de werkdruk niet te hoog wordt. In deze blog geven we een aantal tips om werkdruk te verminderen.
Hoe kan de werkgever helpen?
Zorg ervoor dat er realistische doelen worden gesteld als we kijken naar deadlines. Hiermee bedoelen we dat er vooraf goed gekeken moet worden of de deadlines die gezet zijn ook echt haalbaar zijn. Mocht dit niet zo zijn dan kun je ze meteen aanpassen.
Verbonden aan het vorige punt is het ook slim om mensen te hebben die bij kunnen springen als er iemand opeens afwezig is. Of als het druk is dat verschillende mensen kunnen instappen om het makkelijker te maken om alles af te krijgen voor het eind van de periode.
Het is belangrijk dat mensen die voor je werken zich continue blijven ontwikkelen. Een van de manieren om dit te doen is je werknemers een opleiding of cursus te laten volgen. Dit zorgt er ten eerste voor dat ze zich meer kunnen verdiepen in iets waar ze dagelijks mee aan de slag zijn en ten tweede leren ze ook iets nieuws wat in het voordeel kan werken voor het plezier tijdens het werk. Het werk kan door zo een cursus waar ze nieuwe dingen leren misschien wel effectiever of sneller gedaan worden.
Als je net een erg drukke periode achter de rug hebt is het slim om je werknemers een beetje rust te geven en een rustige periode in te lassen.
Samen met het vorige punt is het van belang om regelmatig de werkdruk te bespreken met je werknemers. Gaat het goed? Kunnen ze het aan? Of hebben ze toch meer hulp nodig om alles op tijd af te krijgen? Allemaal punten waarbij je stil kunt staan om de werkdruk te verminderen.
Wat kan de werknemer zelf doen?
Jij bent de collega waar iedereen altijd naar toe komt als er iets af moet. Het is belangrijk dat je goed aangeeft waar je grens ligt. Je mag ook best wel een keertje nee zeggen tegen een collega als je het zelf ook al hartstikke druk hebt. Een volgende keer kan je dan wel weer helpen.
Het is dan ook meteen anders om zo, als jij heel veel verschillende dingen op je hebt genomen mag kan je ook aan je collega’s om hulp vragen. Je hoeft niet alles alleen op te lossen, misschien heeft een van je collega’s toch nog een half uurtje over aan het eind van de maand om jou te helpen.
Neem tussendoor ook pauzes. Het lijkt soms of er hier helemaal geen tijd voor is maar pauzes moet je nemen. Een kleine pauze kan er al voor zorgen dat je het moment na deze pauze veel meer concentratie hebt en veel productiever bent.
Er zijn dus een aantal dingen die er gedaan kunnen worden om ervoor te zorgen dat er niet een te hoge werkdruk zal ontstaan in het bedrijf.