Een werknemer kijkt op vrijdagmiddag misschien al op tegen maandagmorgen wanneer hij weer vroeg op kantoor moet zijn. Als hij echter vanwege een ziekte of een burn-out helemaal niet meer kan werken, kan dit erg stressvol zijn! Hij mist zijn collega’s, heeft misschien te kampen met schuldgevoelens en voelt zich wellicht onder druk gezet om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. De werkgever staat ook onder druk. Ziekteverzuim kan de organisatie wel 160 euro per dag kosten. Bovendien is hij verplicht een re-integratieproces te starten. Daar kan hij alle hulp bij gebruiken! Waarom is het Versneld naar werk mobiliteitsprogramma in het belang van zowel de werkgever als -nemer en hoe ziet dit programma eruit?
Waarom is goede hulp zo belangrijk?
Re-integratie is een ingewikkeld proces. Gaat het te langzaam, dan is dit schadelijk voor zowel de werkgever, de werknemer en hun professionele relatie. Gaat het te snel, dan zal dit extra stress geven aan de zieke werknemer, waardoor hij een terugval kan krijgen. Wat voor ziekte hij ook heeft, het lichaam heeft voldoende tijd nodig om te rusten en te herstellen. Zonder goede re-integratie hulp kan de communicatie tussen werknemer en -gever gebrekkig zijn. Ook kan de werknemer te veel onder druk gezet worden om weer aan de slag te gaan, terwijl hij hier nog helemaal niet aan toe is. Een goed mobiliteitsprogramma is cruciaal voor een succesvolle re-integratie.
Hoe ziet het Versneld naar werk mobiliteitsprogramma eruit?
Goede re-integratie hulp in de vorm van een mobiliteitsprogramma zorgt ervoor dat de zieke werknemer versneld naar werk kan zonder dat hij hier veel stress en druk bij ervaart. Goede communicatie tussen alle partijen is hierbij van het hoogste belang. Niet enkel de werkgever en werknemer moeten goed samenwerken, maar ook de bedrijfsarts, de re-integratiecoach en de arbeidsdeskundige. Wanneer alle partijen goed met elkaar communiceren en hetzelfde doel voor ogen hebben, zal de werknemer versneld naar werk terug kunnen. Tijdens het re-integratieproces is het vooral belangrijk dat hij zich begrepen en gewaardeerd voelt.