Trouwen is onverminderd in trek. Bruidsparen dromen van de perfecte huwelijksceremonie en zijn bereid daarvoor dieper in de buidel te tasten. Het resultaat is een huwelijksindustrie die groeit en bloeit. Het zijn niet alleen traditionele spelers op de markt zoals bruidsleveranciers en bloemisten die profiteren van deze markt, maar ook nieuwe beroepen. Een van hen is de weddingplanner. Er zijn verschillende opleidingen om weddingplanner te worden.
Terwijl een weddingplanner in Amerikaans romantische komedies bij wijze van spreken tot de standaardbezetting behoren, is dit beroep in Nederland nog niet zo bekend. En zo komt het dat velen niet precies weten wat een weddingplanner überhaupt doet. In principe gaat het hier om een speciale Eventmanager. Maar in plaats van gala’s, recepties, conferenties en andere evenementen te organiseren, is de weddingplanner gespecialiseerd in – je raadt het al – het organiseren van bruiloften. Deze focus zorgt ervoor dat weddingplanners echte experts zijn in hun vakgebied. Ze laten zich door niets of niemand uit het veld slaan.
De taken van een weddingplanner
Iedereen die ooit een bruiloft heeft gepland, weet dat het een werkelijk immens takenpakket omvat. Als je erover denkt om weddingplanner te worden, moet je je realiseren dat de taken die je in deze baan te wachten staan vrij omvangrijk en soms echt vermoeiend kunnen zijn. Een kleine blik in het dagelijkse werk van een weddingplanner.
- Basisafspraken maken met het bruidspaar en anderen.
- Een plaats zoeken en boeken.
- Fotograaf zoeken en boeken.
- Het zoeken en boeken van een vervoermiddel.
- Afspraken met bloemisten en decorateurs.
- Uitnodigingen ontwerpen, laten drukken en versturen.
- Afspraken met de locatie van het evenement (opstelling zitplaatsen, volgorde menu, enz.).
- Zoeken en boeken van een DJ, band of andere entertainer.
- Berekening en controle van de kosten.
- Opstelling van een schema.
- Het plannen van verrassingen (deels in overleg met de getuigen bij het huwelijk).
- Naast de organisatorische taken in de aanloop zijn er ook talrijke uitdagingen op de eigenlijke huwelijksdag. Op deze dag wordt de weddingplanner al snel een crisismanager – bijvoorbeeld als de fotograaf nog vastzit in het verkeer, er plotseling iets stuk gaat aan de trouwjurk, de hak van de oma afbreekt of (in het ergste geval) de bruidegom plotseling koude voeten krijgt.
Het profiel van een huwelijksplanner
Als weddingplanner moet je over veel organisatietalent beschikken en oog hebben voor zowel het grote geheel als de details. Het samenstellen van een samenhangend menu mag geen problemen opleveren, evenmin als de berekening van alle kosten, inclusief kortingen, toeslagen, enz.
Daarnaast zijn er nog vele andere kwaliteiten die je absoluut moet bezitten om weddingplanner te worden. De belangrijkste is waarschijnlijk stressbestendigheid. Al tijdens de planning van de bruiloft, maar nog meer op de grote dag, zul je worden blootgesteld aan talloze crisissituaties, die je vaak zonder enige hulp het hoofd zult moeten bieden. Bovendien is het onontbeerlijk om te kunnen improviseren. Creativiteit kan ook geen kwaad als je een carrière als weddingplanner wilt beginnen. Last but not least moet je goed met mensen kunnen omgaan – vooral: de bruid en de bruidegom – en op de juiste momenten tact tonen.
Al met al kan worden gesteld dat de eisen die aan een weddingplanner worden gesteld weliswaar hoog zijn, maar dat zij zeker beheersbaar zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zoveel mensen momenteel van plan zijn om weddingplanner te worden.
Leer meer op: https://www.coachacademie.nl/