Een scheidingsproces zonder stress afhandelen: kies voor een mediator!
Wat voor de één wellicht een drama kan zijn, kan voor de ander een opluchting zijn: scheiden. Wanneer jij en/of jouw partner kiezen om te gaan scheiden kan dit een hoop stress en angst veroorzaken: hoe moeten jullie dit aanpakken? Hoe gaat het traject verlopen? En wat voor afspraken moeten we allemaal maken? Om jullie te helpen dit scheidingsproces door te komen, kunnen jullie hulp inschakelen van een scheidingscoach, mediator of een scheidingsbemiddelaar. In dit artikel leg ik je precies uit wat dit allemaal betekent.
Een mediator of een scheidingsbemiddelaar inschakelen
Een mediator scheiding van Zorgeloosch (ook wel: scheidingsbemiddelaar of scheidingscoach) bemiddelt tussen jou en jouw partner. Dit betekent dat een mediator ervoor zorgt dat jullie op een vreedzame en respectvolle manier uit elkaar gaan. Bovendien helpt een mediator jullie door het scheidingstraject heen, dit kan natuurlijk een emotioneel proces worden. Indien jij en/of jouw partner een mediator inschakelen, komt er in de meeste gevallen eerst een kennismakingsgesprek, zodat jullie goed weten wat jullie kunnen verwachten van de mediator en de mediator een stappenplan kan maken. Daarna volgen de sessies aan de hand van het stappenplan. In deze sessies gaat de mediator helpen met het maken van afspraken tussen jou en jouw partner, bijvoorbeeld over de verdeling van de bezittingen. Indien jullie het eens zijn geworden stelt de mediator een convenant op, zodat de afspraken wettelijk worden vastgesteld.
Hebben jullie kinderen?
Indien jullie kinderen hebben, moeten hier ook afspraken over worden gemaakt, bijvoorbeeld over de alimentatieverplichtingen. Ook hierbij helpt de mediator. Het is volgens de wet vereist om afspraken te maken over de kinderen en deze vast te stellen in een ouderschapsplan.
De afspraken zijn opgesteld, hoe gaat het verder?
Nadat jullie de afspraken in een convenant hebben opgesteld en indien jullie kinderen hebben, de regels omtrent de kinderen hebben vastgelegd in een ouderschapsplan, moeten jullie deze afspraken laten bekrachtigen door de Rechtbank. Dit kan een advocaat voor jullie regelen. Hier vind je een voorbeeld ouderschapsplan.
Voordelen van scheidingscoach
Een scheidingscoach inschakelen voorkomt (vaak) dat er onduidelijkheid, onenigheid en stress wordt veroorzaakt tussen jou en jouw partner. Een mediator werkt altijd onafhankelijk en onpartijdig en begeleid jullie door het hele scheidingstraject heen. Vaak wordt hiermee voorkomen dat de echtscheiding toch een vechtscheiding wordt en je uiteindelijk met hoge advocaatkosten opgescheept zit.
Kortom: schakel een scheidingscoach in. Een scheidingscoach helpt jullie dit scheidingsproces te doorlopen. Door een scheidingscoach kunnen jij en jouw partner op een vredige, respectvolle manier uit elkaar. Dit is belangrijk, vooral wanneer jullie kinderen hebben. Met een mediator kan een rechtszaak voorkomen worden. Dit scheelt niet alleen stress, tijd en hoge advocaatkosten, ook zorgt het ervoor dat jullie dit hoofdstuk op een goede manier afsluiten. Dit is belangrijk, want we weten allemaal: een nieuw boek beginnen, kan pas als het vorige hoofdstuk goed is afgesloten.