In veel bedrijven is de bedrijfshulpverlening iets waar het liefst zo weinig mogelijk tijd en geld aan wordt besteed. Toch weet iedereen dat het heel belangrijk is dat dit goed wordt geregeld, zodat er bij een calamiteit op een goede manier gehandeld kan worden, en de werknemers zo min mogelijk gevaar lopen. Daarom is elke werkgever verplicht zorg te dragen voor het opleiden van één of meerdere werknemers tot bedrijfshulpverlener. Dit is vastgelegd in de Arbo-wet. In elk bedrijf moet er minstens één bedrijfshulpverlener aanwezig zijn.
Hoeveel bedrijfshulpverleners heeft een bedrijf nodig?
Hoeveel bedrijfshulpverleners een bedrijf moet hebben, hangt van verschillende factoren af. Hoe groter een bedrijf is, des te meer bedrijfshulpverleners zijn er nodig om de veiligheid van werknemers bij een calamiteit zoveel mogelijk te kunnen waarborgen. Daarnaast hangt het af van de gehanteerde werktijden. Wordt er bijvoorbeeld in ploegendienst gewerkt, dan moet er voor elke ploeg een bedrijfshulpverlener aanwezig zijn. Ook moet er gekeken worden of er bedrijven in de buurt zijn die werken met gevaarlijke stoffen.
Heeft een bedrijf meerdere vestigingen dan moet er op elke vestiging minstens één bedrijfshulpverlener aanwezig zijn. Ook moet er goed gekeken worden naar de zelfredzaamheid van de werknemers en andere aanwezigen. Zitten er bijvoorbeeld één of meerdere personen in een rolstoel, dan moet daar een speciaal plan voor gemaakt worden. Hierin moet worden beschreven hoe deze persoon of personen geëvacueerd kunnen worden bij bijvoorbeeld brand Dit is van levensbelang als het bedrijf zich op een hogere etage bevindt. Bij brand mag er namelijk geen lift gebruikt worden. Daarom is er dan een extra bedrijfshulpverlener nodig. Ook moet er goed gekeken worden, naar de bouw van het pand. Hoeveel uitgangen zijn er, hoeveel verdiepingen telt het? Dit soort zaken zijn allemaal van invloed op het uitzetten van vluchtroutes en de moeilijkheidsgraad van een eventuele evacuatie.
Om op al deze vragen een antwoord te krijgen en daardoor goed vast te kunnen stellen hoeveel bedrijfshulpverleners een bedrijf nodig heeft, moet er een risico-inventarisatie door een professional worden uitgevoerd.
Wat houdt het in om bedrijfshulpverlener te zijn?
Om bedrijfshulpverlener te kunnen zijn moet je een cursus volgen, en het benodigde certificaat tot bedrijfshulpverlener behalen. Deze BHV opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte en een deel praktijk.In het theoretisch gedeelte krijg je algemene informatie over zaken die bij het verlenen van eerste hulp bij ongelukken nodig zijn om te weten voordat je tot handelen kunt overgaan. In een speciaal daarvoor ingerichte praktijkruimte wordt er dan vervolgens geoefend met onder andere het aanleggen van verbanden, mond-op-mond beademing en reanimatie. Ook wordt er geoefend met het blussen van verschillende soorten branden. Ook wordt er uitgelegd in welke situatie welk blusmiddel (water, schuim, of CO2) je moet gebruiken en de manier waarop. Daarnaast wordt er geoefend met het redden van iemand uit een kamer vol rook.
Het te behalen certificaat is 1 jaar geldig en daarom moet je elk jaar een herhalingscursus volgen. Wanneer je bedrijfshulpverlener bent, kun je: EHBO verlenen en reanimeren, op een goede manier handelen bij brand, en weet je bijvoorbeeld hoe je mensen een brandend gebouw uit moet krijgen. Ook kun je een evacuatie van werknemers en andere aanwezige personen leiden.
Wees je bewust van het belang van bedrijfshulpverlening!
Als we er goed over nadenken, komen we tot de conclusie, dat het regelen van een goede bedrijfshulpverlening niet alleen wettelijk verplicht is, maar dat we als werkgevers dit ook moreel verplicht zijn naar onze werknemers toe. Daarnaast is het goed om als werknemer je bewust te zijn van de noodzaak van de aanwezigheid van goed opgeleide bedrijfshulpverleners in het bedrijf waar je werkt. Als je hiervan doordrongen bent, helpt dat je mogelijk om de keuze te maken om je aan te melden voor een cursus bedrijfshulpverlener, wanneer daar binnen je bedrijf behoefte aan is. Iedereen heeft recht op een veilige werkomgeving!