Inleiding: wat is Power BI en waarom verschilt het van andere tools?
Power BI is een suite van tools voor bedrijfsanalyse die toegankelijk zijn in de cloud of op de eigen gegevens van een bedrijf. Power BI verschilt van andere vergelijkbare tools omdat het een gebruiksvriendelijke interface heeft en de gebruikerservaring intuïtief is.
In tegenstelling tot andere, complexere tools, heeft Power BI een dashboardlay-out waarmee de gebruiker eenvoudig al zijn gegevens op een samengevatte manier kan zien. Het heeft ook een aanpasbare interface waarmee gebruikers kunnen toevoegen en verwijderen wat ze op het dashboard willen zien. Gebruikers kunnen gegevens bekijken uit verschillende bronnen, zoals SQL-databases, Microsoft Excel-werkmappen, Salesforce CRM en Oracle-databases.
Power BI biedt tal van bronnen om de tool te leren, waaronder zelfstudies, video’s en leergidsen die zich op de website of via YouTube bevinden. Natuurlijk kan een goede power bi training een perfecte oplossing te zijn om power bi direct onder de knie te krijgen!
1. Correlatieanalyse
Correlatieanalyse is een statistische techniek die wordt gebruikt om de sterkte van de relatie tussen twee variabelen te identificeren.
Deze techniek wordt vaak “co-relatie” genoemd in sociale wetenschappen zoals sociologie, psychologie en economie.
Een correlatie is een maatstaf voor hoe goed de ene variabele kan worden gebruikt om een andere te voorspellen. Een positieve (of directe) relatie betekent dat wanneer de ene variabele stijgt (bijvoorbeeld het aantal vrouwelijke werknemers), de andere dat ook doet (bijvoorbeeld het aantal mannelijke werknemers). Een negatief of omgekeerd verband betekent dat wanneer de ene stijgt, de andere daalt – bijvoorbeeld wanneer de werkloosheid stijgt, neemt ook de inflatie toe.
2. Regressieanalyse
Regressieanalyse is een statistische techniek die wordt gebruikt om de relatie tussen een of meer verklarende of onafhankelijke variabelen en een afhankelijke variabele te bepalen. In regressieanalyse wordt deze relatie wiskundig weergegeven als een vergelijking waarin de veranderingen in de afhankelijke variabele worden uitgedrukt als een functie van een of meer veranderingen in de verklarende variabelen.
3. Distributieplot
een grafische weergave van waarden in categorieën zoals ze zijn verdeeld over een aantal dimensies, waaronder frequentie en percentage. Een manier om over distributieplots na te denken, is als een gebiedsgrafiek waarbij elk kwadrant in 4 secties is opgesplitst, waarbij elke sectie 25% of 1/4 van is.