BHV is de afkorting van bedrijfshulpverlener. Een bedrijfshulpverlener wordt opgeleid om in bepaalde situaties op de juiste manier te kunnen reageren. Met een BHV cursus zorg je ervoor dat je als Bhv’er zoveel mogelijk schade en letsel in je bedrijf voorkomt en beperkt.
Soorten BHV cursussen
Ben je aangesteld als bedrijfshulpverlener maar is je kennis hierover beperkt, begin je best met de basiscursus. Hier komen zaken zoals het blussen van een beginnende brand, het correct ontruimen van de omgeving en de basisregels van eerste hulp aan bod. Heb je de basiscursus al afgerond, dan kan je steeds je kennis opfrissen met de herhalingscursus BHV. De BHV cursus kan je tevens online afwerken. Daarbij studeer je thuis de theorie en doe je tevens thuis je theoretisch examen. De praktijkcursus moet je buitenshuis volgen. Ben je al in bezit van een certificaat van een EHBO opleiding? Dan is een BHV cursus enkel gericht op brand en ontruiming misschien meer aangewezen.
Grotere bedrijven kunnen meerdere bedrijfshulpverleners hebben. Om deze Bhv’ers te leiden, kan je de BHV cursus ploegleider volgen. Ook kan je de cursus BHV coördinator volgen, zodat je de ploegleiders kan sturen en ondersteunen.
Wat komt er allemaal aan bod in een BHV cursus?
Afhankelijk van het opleidingscentrum komen onder andere de volgende zaken aan bod in de BHV cursus:
Bij een beginnende brand moet je onmiddellijk reageren. Je leert hoe je moet communiceren over een brand naar de mensen van je bedrijf toe. Je geeft de nodige instructies voor de ontruiming van de gebouwen. En je leert hoe je met de juiste middelen een brand op het juiste tijdstip kan bestrijden. Omdat er bij een brand altijd risico is op slachtoffers, krijg je tevens middelen aangereikt om brandwonden te herkennen en te verzorgen. Ook leer je in een BHV cursus de basisregels van EHBO. Zo is het belangrijk dat je in de BHV cursus risico’s leert herkennen en vermijden. Een computerkabel die los op de grond ligt, kan makkelijk een struikelvoorwerp worden. Mocht er iemand slachtoffer zijn geworden, is het belangrijk dat je tevens weet hoe je het slachtoffer moet behandelen. De juiste vragen stellen, nagaan of het slachtoffer bij bewustzijn is en wat er dan moet gebeuren is zeer belangrijk. Je leert hoe je een slachtoffer met shock kan herkennen en behandelen. Je leert te reanimeren met en zonder AED. AED staat voor automatische externe defibrillator.
Dankzij de BHV cursus zorg jij voor de veiligheid en gezondheid van de andere werknemers op je bedrijf.