Zoeken naar werk dat bij je past kan erg lastig zijn. Eerst moet je weten wat je leuk vind en wat je iedere dag wel zou kunnen doen. Als je dat weet moet je nog op zoek naar een bedrijf dat bij je past. En moet je rekening houden met de normen en waarden die voor dat bedrijf belangrijk zijn en die voor jou belangrijk zijn. In deze tijden van de corona crisis zal het niet makkelijk zijn om een nieuwe baan te vinden. Tot verkort waren bedrijven nog druk op zoek naar mensen, maar dat staat nu helemaal stil. Het is voor bedrijven een onzekere tijd en om dan mensen aan te nemen is niet verstandig om te doen. Ze weten bijvoorbeeld zelf nog niet eens of ze iedereen kunnen blijven betalen. Dit is voor iedereen een lastige periode.
Wat is een sociaal domein?
Sociaal domein is eigenlijk een term. De term staat voor een heel aantal inspanningen die de gemeente verricht. Dit gaat allemaal over werk, participatie en zelfredzaamheid, zorg en jeugd. Onder sociaal domein vallen ook alle aanverwante taken. Denk aan handhaving bij leerplicht, het kunnen voorkomen van vroegtijdig schoolverlaten, vervoer van leerlingen, geschikt en passend onderwijs, schuldhulpverlening en ook de gezondheidszorg. Decentralisaties in het domein is een grote klus geweest. Zij willen vooral een andere manier van denken en handelen aanhouden. En als uitgangspunt hebben zei: wat inwoners in hun specifieke situatie nodig hebben en wat ze zelf kunnen. Het domein word ook wel verdeeld in een heel aantal werkvelden.
• Sociaal domein algemeen
• Werk en inkomen
• Wmo
• Bedrijfsvoering
• Armoede en schuldhulp
• Jeugd
• Cliëntenparticipatie
• Inburgering
• Sociale wijkteams
Opleidingen in het sociale domein
Om bij één van deze werkvelden te gaan werken heb je natuurlijk wel een opleiding nodig. Op het internet zijn er oneindig veel te bekennen. Ook zijn er heel veel verschillende manieren te bedenken waarop je kunt gaan leren. Zo zijn er trainingen, workshops, opleidingen, masterclasses, actualiteitendagen die je kunt volgen en nog veel meer.
Op het internet vind je heel veel mogelijkheden. Zoek bijvoorbeeld eens op opleiding sociaal domein of op cursus sociaal domein. Je krijgt dan een heel aantal resultaten waar je vervolgens zelf een selectie uit kunt gaan maken. Je moet ook een keuze maken uit wat je voor functie je precies wilt. Je kunt gaan voor beleidsadviseur, klantmanager werk en inkomen, of als kwaliteitsmedewerker/ intern controleur, ook kun je schuldhulpverlener worden, of sociaal juridisch dienstverlener, of wijkteammedewerker, of handhaver. Dit zijn allemaal hele verschillende beroepen daarom moet je goed kijken welke jou het leukst lijkt en ook welk beroep bij jou zou kunnen passen. Aan al die beroepen zijn natuurlijk verschillende opleidingen verbonden. Je moet er dus ook rekening mee houden dat de ene opleiding veel langer kan zijn dan de ander. Ook zijn de niveaus allemaal verschillend. Je kunt dus niet zomaar zonder een diploma aan de slag. Als je je opleiding voltooid hebt, kun je op zoek naar een baan bij jou in de buurt.