Heeft een werknemer zich ziek gemeld? Dan is het tijd om een bedrijfsarts erbij te halen. Hij zal vervolgens bepalen of jouw werknemer al dan niet arbeidsongeschikt is. Wat mag jij als werkgever zijnde verwachten van deze arts?
De bedrijfsarts in het kort
Een bedrijfsarts is altijd een onafhankelijke arts. Hij zal dus een eerlijke beoordeling geven op basis van zijn bevindingen. Je kunt zelf kiezen welke arts je in de arm neemt. Ga je voor een zelfstandige deskundige of kies je voor een arts die bij de Arbodienst werkzaam is? Als je voor de Arbodienst kiest, is de kans groot dat dit vergoed wordt wanneer je bij de verzekeraar een verzuimpakket hebt afgesloten. Als je niet verzekerd bent, zal een arts tussen de 120 en 200 euro in rekening brengen per consult. Uiteindelijk zul je echter geld besparen dankzij de hulp van deze deskundige. Hij zorgt er namelijk voor dat je werknemer niet langer verzuimt dan nodig. Een werkkracht die verzuimt kan een bedrijf tot wel 160 euro kosten per dag. Voor zowel de werknemer als de werkgever is het fijn als de werknemer weer snel aan de slag kan.
Welke stappen volgt de arts?
De eerste stap die de arts onderneemt, is het beoordelen van de ziekmelding. Er wordt gekeken naar hoe de werknemer functioneert en wat hij wel en wat hij niet kan doen. Vervolgens is het belangrijk dat het ziektebeeld van de werknemer regelmatig opnieuw beoordeeld wordt om te kijken of er vooruitgang te zien is. Hoewel de arts geen medische informatie met jou mag delen aangaande het personeel, zal hij je wel op de hoogte houden met betrekking tot de re-integratie voortgang die geboekt wordt. Hij kan je tijdens deze terugkoppelingen tevens advies geven over eventuele stappen die moeten worden genomen. Mocht een medewerker na zes weken nog ziek zijn, dan stelt de arts een probleemanalyse op. De deskundige wordt tevens ingeschakeld om een actueel oordeel op te stellen wanneer de medewerker na twee jaar ziekte een WIA-uitkering wil aanvragen.